zondag 3 mei 2020

Cultuur vergaat niet


Lieve medebloggers,

We zitten thuis. Veel onder ons met pakken werk voor school. Mei bloeit open gevolgd door de genadeloze examenperiode. Er is geen ontkomen meer aan. De druk neemt lichtjes toe en we voelen de hete kolen onder onze voeten. Overladen door emoties doet school er toch nog een extra schepje bovenop. Ik begrijp het langs de ene kant, maar het wringt toch. Gevoelens kan je niet veranderen. Je kan enkel veranderen hoe je hiermee omgaat. Ik wil graag een techniek met jullie delen die mij al vaak geholpen heeft in dergelijke situaties. 



Mindfulness

De gekende definitie van mindfulness: het bewust aandacht geven aan het moment, zonder hierover te oordelen. Dit verwijst naar het vermogen om opmerkzaam te zijn van gedachten, gevoelens en sensaties op een accepterende manier. Onze geest vertoeft maar al te graag in de verleden of toekomstige tijd. Via trainingen leer je omgaan met (negatieve) gedachten en die te beschouwen als voorbijgaande gebeurtenissen - in plaats van feiten. Het is een wetenschappelijk onderbouwde aandachtstraining die je beter leert omgaan met stress, piekeren en slapeloosheid. 


Mindfulness quote: peaceful mind, grateful heart

Mindfulness, of opmerkzaamheid is het hart van het boeddhisme. Oorspronkelijk was dit een Oosterse meditatietechniek die 2500 jaar geleden al bestond. Het werd in zijn oorspronkelijke vorm beoefend door Boeddha. Het was de Vietnamese monnik, Thich Nhat Hanh, die Minfulness naar het westen heeft gebracht. Pas in 1979 volgden onderzoeken en kwam er een wereldwijde belangstelling.

Dit onderzoek, genaamd mindfulness-based interventies (MBI's) zijn in verschillende sectoren onderzocht met wel 142 studies en 12.005 deelnemers. Wat vooral uitspringt is: het meeste onderzoek werd gedaan bij werknemers uit stressvolle beroepen zoals de zorgsector. De effecten zijn opmerkelijk, klachten van angst en burn-out werden minder. Het verhoogt de psychische weerbaarheid. 



In het hier en nu

Gedachten zijn echt, maar daarom niet per se waarheidsgebonden. Mindfulness en aandachtstrainingen gaan dus hand in hand. In deze post wil ik graag focus leggen op één techniek: de buikademhaling. Wat is dit precies? Een vorm van meditatie die gebruik maakt van de buikademhaling. Je ademt niet door je buik, maar wel duw je je buik bij elke uitademing met je middenrif naar buiten zodat er meer plek is voor je longen om zich met lucht te vullen. Je kunt hierdoor langer en dieper ademhalen, in tegenstelling tot de oppervlakkige borstademhaling. De beweging van je buik voelen werkt ook als geheugensteuntje.Niet enkel is dit handig tijdens de coronacrisis maar ook  bij andere stressvolle momenten. Denk aan de start van een examen, een sollicitatie..

Met een eenvoudige ademhalingsoefening verlaagd je hartslag, bloeddruk en het verbeterd je spijsvertering. Als je nog niet goed bekend bent met deze methode zal het wel aanpassen zijn. Gecontroleerd ademen is niet evident als je een ongecontroleerde ademhaling hebt. 
Vandaag wil ik samen met jullie deze aandachtstraining oefenen! Je kan deze oefening proberen vanuit je luie zetel, in klas, in de tuin. Zittend, staand of liggend: het kan dus overal en altijd. De techniek in drie simpele stappen:

  1. Houd een hand tegen je borst, en de ander tegen je buik.
  2. Adem diep in door de neus, zodat je longen vol raken en je middenrif uitzet zodat je met je hand je buik naar buiten voelt bewegen. Adem terug uit.
  3. Neem 6 tot 10 diepe ademhalingen per minuut, 10 minuten lang.
Chic Natural River Rock Cairn Stone Stacked Zen Garden Decoration Stone Set of 3 Lawn Garden. [$79.99] looknewclothingshop from top store


Als je dit dagelijks volhoudt voor minimaal 6 tot 8 weken krijg je een langdurig positief effect. Ging dit niet zo vlug als je dacht, geen probleem want door jezelf te trainen wordt je er steeds beter in. Misschien is een geschreven oefening minder begrijpbaar, richt je dan tot dit filmpje. Aandachtstrainingen zijn het hoogtepunt van de mindfulness strategie. Er bestaan diverse werkgroepen die mindfulness als methodiek gebruiken. Het leert je omgaan met pijn en ziektes. Zoals: cvs, chronische rugpijn, artritis, fibromyalgie, chronische vermoeidheid, post operatieve pijn, kanker, zenuwaandoeningen, MS, de ziekte van Parkinson.. Interesse in meer informatie over de technieken? Bezoek deze link.

@misskatieclarkson

Duurzaam cultuur 

Cultuur vergaat niet. Als jobstudent bij de schouwburg in Kortrijk voel ik me wel nutteloos. De zalen zijn gesloten en het is onzeker wanneer opnieuw publiek ontvangen wordt. In de grote vakantie vind je vaak ook weinig tot geen voorstellingen. De meeste cultuurcentra zijn gesloten. Grote kans dat ik pas in september terug kan starten. Ik kreeg van familie en vrienden een aantal tips over kunstzinnige virtuele exposities, gratis theater-aan-huis, karaoke.. Ik deel deze graag met jullie mee.


Het schilderij 'De Sterrennacht' uit 1889 van Vincent Van Gogh
Vincent Van Gogh, De sterrennacht,1889.

Wie zin heeft in een opera karaoke klikt hier. Kan jij een wijnglas laten knetteren door een hoge toon? Of ben je een liefhebber van Jan Van Eyck en Van Gogh, bezichtig je liever kunst in eigen woonkamer? Klik dan hier voor de volledige lijst aan online museumbezoeken. Luister je graag naar de gekste verhalen? In thema van Jeugdboekenweek is er een youtubekanaal ontstaan waar auteurs voorlezen uit hun zelfgekozen boek. Luister hier mee of deel dit met je neven en nichtjes.


La Casa Azul
Door corona passen veel musea zich aan. Fantastisch vind ik dat, zelf ben ik ook een grote liefhebber van alles wat te maken heeft met cultuur. Frida Kahlo is één van mijn favoriete kunstenaars. Haar werken zijn me al enkele jaren bekend, tot in 2020 ik haar originele schilderijen met mijn eigen ogen kon bezichtigen in het MoMA. Dit was dan ook een moment om nooit te vergeten.




Wie is Frida? Kahlo, geboren in 1907, groeide op in Mexico tijdens de Mexicaanse revolutie. Na jarenlange heerschappij van dictator Porfirio Diaz barste de revolutie los met een enorme opstand tegen hem, deze periode zou tien jaar aanhouden met vele slachtoffers. In Kahlo haar zesde levensjaar krijgt ze plots kindverlamming. Dit is een virusziekte, een ontsteking van de grijze stof in het ruggenmerg die haar benen en voeten blijvend misvormen. Kindverlamming wordt veroorzaakt door het poliovirus.



Haar hobby was schilderen, ze volgde tekenlessen bij een vriend van haar vader. Hij was onmiddellijk onder de indruk van haar talent, toch ging ze niet onmiddellijk voor een artistieke carrière. Door haar beperking wil ze in eerste instantie arts worden maar daar kwam verandering in door een gruwelijke gebeurtenis als ze achttien jaar is.  Op 17 september 1925 raakte ze betrokken in een tragisch ongeval met dodelijke slachtoffers, ze raakte zelf ook zwaargewond bij de botsing van een bus en tram. Haar leven hing aan een zijden draadje tot ze op miraculeuze wijze overleeft. Haar herstel is intensief en duurt twee jaar, een medische lockdown. De gevolgen zal ze haar hele leven dragen. Haar herstel kon soepeler verlopen, de breuk in haar wervelkolom werd pas na een jaar vastgesteld. Deze periode brengt ze voornamelijk thuis door in haar ziektebed. Veel kan ze niet doen, dus beslist ze zelfportretten te schilderen. Deze portretten zijn inmiddels wereldberoemd.


The Broken Column, 1944 by Frida Kahlo
Frida Kahlo, "The Broken Column", 1944.



Na deze pijnlijke gebeurtenis bruist haar sociaal leven opnieuw en leert ze kunstenaar Diego Rivera kennen. Het huwelijk werd verzegeld in 1929 maar eindigt op dramatische wijze vol vreemde stoten en ontrouw. In 1930 krijgt ze haar eerste miskraam, een tweede miskraam volgt de zomer erop. Ze zal nooit kinderen kunnen baren door het beruchte tramongeluk, waar een stalen leuning haar baarmoeder had beschadigt. Zo geneest ze jammer genoeg nooit van dit dramatische ongeluk uit haar jeugd. Er volgen regelmatige ziekenhuisbezoeken, elke dag pijnstillers om de treiterende pijn te verdragen en zonder rolstoel kan ze zich erg moeilijk verplaatsen. 

In 1950 wordt het zo ondragelijk dat ze negen maanden verblijft in een ziekenhuis.Ook Frida moest in haar "kot" blijven.Ze had een speciale schildersezel aan haar bed bevestigd en al liggend schilderde ze diverse prachtige zelfportretten. Na haar ziekenhuisverblijf kan ze niet meer lopen, 3 jaar later wordt haar rechterbeen tot aan de knie geamputeerd. Op 13 juli 1954 stierf ze in 'het blauwe huis' aan een fatale longontsteking. Tegenwoordig is dit huis een museum, haar man Diego schreef het huis in zijn testament toe aan de Mexicaanse bevolking, ter nagedachtenis aan Frida Kahlo.

Frida Kahlo, Zelfportret met doornenhalsband, 1940, 63.5 x 49.5 cm, Harry Ransom Humanities Research Center Art Collection, Austin, The University of Texas
Frida Kahlo, Zelfportret met doornenhalsband, 1940.

In Mexico geraken we voorlopig niet, toch krijgen we de uitzonderlijke kans om virtueel binnen te treden bij het bekende blauwe huis, "La Casa Azul" van Frida Kahlo. Ontdek het hier. Tijdens mijn research kwam ik ook te weten dat er een verfilming is over Kahlo's leven, genaamd: Frida. Hij staat alvast op mijn must-see lijstje, misschien plaats ik in mijn volgende post wel een mini-recensie!


Rolstoel en schildersezel van Frida Kahlo in Casa Azul (CC BY-SA 4.0 - Martinica.ferrara - wiki)
De rolstoel en schildersezel van Frida in Casa Azul.


Challenge Accepted
Op facebook zie je vaak uitdagingen passeren, vertellen over wie je bent aan de hand van enkele vragen, een kleur kiezen voor een specifieke vraag.. Een manier om mensen bezig te houden die zich vervelen in feite. Normaal neem ik niet deel aan dit soort spelletjes, tot ik werd uitgedaagd voor iets dat me op het lijf geschreven is. Het gaat als volgt: "10 albums noemen die mijn muzikale smaak en opvoeding hebben beïnvloed. Eén plaat/cd per dag gedurende 10 dagen. Geen uitleg, geen recensies, alleen de cover art." Het leek me een leuk idee om dit in mijn blog door te trekken. Herken jij een album? Hierbij daag ook ik jullie uit! :)

Dag 1:



Dag 2:
Life's Not Out To Get You - Neck Deep - Cd-album - Fnac.be

Dag 3:

Dag 4:
Slipknot: 'Dead Memories' Single Artwork Unveiled - Blabbermouth.net

Morgen is het 4 mei en veranderen de veiligheidsmaatregelen drastisch. Ben jij er klaar voor?
Zorg goed voor elkaar.
Veel liefs, 
Ni Ra


Bronnen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten